„Tradycje i zwyczaje mojego regionu” to temat międzyprzedmiotowego projektu edukacyjnego realizowanego przez uczniów kl. I-II-III gimnazjum z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim. Realizowany był w II semestrze roku szkolnego 2014/2015. Koordynatorem szkolnego projektu była wychowawczyni kl. I-II-III gimnazjum – Anna Jaremus-Furtan.
Konsultantami, którzy pomagali zrealizować poszczególne etapy projektu i jednocześnie monitorowali pracę uczniów, byli nauczyciele:
języka polskiego – Anna Jaremus-Furtan,
języka angielskiego – Joanna Wołyniec,
historii, wiedzy o społeczeństwie – Marta Konkol-Piwko,
biologii, geografii – Dominika Baziuk,
matematyki – Józef Świtaj,
zajęć artystycznych – Anna Szułczyńska,
zajęć technicznych – Andrzej Życzkowski.
Efektem końcowym projektu było wykonanie „Regionalnej książki kucharskiej”. Realizując projekt uczniowie także upiekli babkę ziemniaczaną korzystając z przepisu umieszczonego w książce. „Regionalna książka kucharska” została zaprezentowana społeczności uczniowskiej, pracownikom ZPEW oraz rodzicom uczniów podczas uroczystego zakończenia roku szkolnego 2014/2015.