Najskuteczniejszą formą edukacji żywieniowej oraz promocji zachowań prozdrowotnych są zajęcia praktyczne, np. warsztaty kulinarne. Edukacja kulinarna naprawdę działa. Dzięki niej uczniowie ZET IV-VI: doświadczają świata poprzez wszystkie zmysły; przełamują barierę w kontakcie z tym, co nieznane, nowe; kształtują prawidłowe nawyki żywieniowe; rozwijają sprawności manualne; uczą się odpowiedzialności i współpracy; budują przyzwyczajenia do przestrzegania zasad higieny; uczą się kultury spożywania posiłków.
W przedostatni dzień października gotowaliśmy zupę krem z dyni i innych popularnych warzyw sezonowych takich jak: marchew, pietruszka, seler. Zdobyliśmy przy tej okazji kolejne doświadczenia z zakresu orientacji zawodowej m.in. korzystaliśmy z blendera. Dynia to pożądane warzywo na koniec października. Jedni robią z niej lampiony a my przerobiliśmy na pyszną i zdrową zupę dyniową.
{gallery}galeria/041118w4{/gallery}