Cotygodniowe zajęcia kulinarne w ZET VII to niezły trening umiejętności potrzebnych w życiu codziennym. Uczniowie chętnie uczą się samodzielności kulinarnej, tym bardziej, że to co zrobią jest naprawdę smaczne. W I półroczu rządziły w kuchni sezonowe owoce i warzywa. Robiliśmy kompoty z gruszek, jabłek, śliwek, przetwory z jabłek na zimę. Piekliśmy ciasto z jabłkami. Inspiracją były też dla nas warzywa. Upiekliśmy babkę ziemniaczaną, zrobiliśmy zdrowe leczo i sałatkę warzywną.
Podczas nauczania zdalnego, pod okiem dorosłych, uczniowie także mieli zajęcia kulinarne. Uczestniczyli w różnych aktywnościach domowych związanych z przygotowywaniem posiłków. W ramach zajęć korzystali też z wideo przepisów. Tak powstały ciasta, muffinki, ciasteczka z wróżbą na andrzejki, ARTkanapki na bazie gotowanego jajka. Na pamiątkę po smakowitych zajęciach zostały nam zdjęcia.
{gallery}galeria/141220w5{/gallery}